Prijavite se na naš E-bilten

Kad dan ide nizbrdo

Svi imamo ponekad loš dan.  Možda se mučimo u saobraćajnoj gužvi ili se ‘energičnije’ raspravljamo sa nekim prgavim kolegom, možda nas pritiskaju rokovi prema klijentu…

Šta god bio uzrok, loš dan je deo svakodnevnog života. Ipak, ono što možemo je da izaberemo kako ćemo ga prihvatiti i reagovati na njega. Jedna opcija je da pustimo da nas loše raspoloženje preplavi na ceo dan (ponekad smo u stanju da se zarobimo i danima da iznova i iznova prevrćemo loš događaj po glavi). U tom slučaju postajemo žrtva sopstvene negativne šeme razmišljanja što na duge staze može biti štetno po nas. Čak, svoje neraspoloženje lako možemo preneti i na okolinu što donosi dodatne neprijatnosti svima. Postajete “idealni za izbegavanje”.

Umesto toga, dobro je preuzeti inicijativu i naći način da stvari krenu na bolje. Saznanje da možemo da izaberemo konstruktivan način kako ćemo reagovati, saznanje da možemo da imamo kontrolu nad našim emocijama i samim tim nad onim što ćemo preduzeti je veoma osnažujuće,  zar ne?

KAKO ULEPŠATI SEBI DAN?

Evo 10 stvari koje možete preduzeti da poboljšate stvar:

Preispitajte se

preispitivanjeMožda bi razgovor sa nekim prijateljem ili dobrim kolegom bacio neko novo svetlo na uzrok Vašeg lošeg neraspoloženja. Ono što je nama nekad strašno i čini se neizdrživo drugim ljudima deluje potpuno drugačije. Možda problem i nije tako strašan kad se sasluša iz nečije tuđe perspective. U svakom slučaju i sam razgovor sa nekim bliskim donosi rasterećenju i otpuštanju negativne energije.

Ako nemate nikog bliskog pri ruci, zapišite problem u formi “ispovesti” i pokušajte da razgrnete šta je uzrok koji stoji iza svega što vas remeti. Razmislite, šta vas je to posebno uznemirilo i razmislite zašto Vas to toliko pogađa. Možda se izdignete i shvatite da ste previše lično doživeli problem.

 

Šetnja

walkUvek je preporučljivo prošetati. Sunce, svež vazduh, cvrkut ptica zagarantovano poboljšava raspoloženje i utišava brbljanje misli. U prirodi možemo osetiti i kako raste naše samopoštovanje.

 

 

 

Sitne pobede

detelinaKako se osećate kad postignete neku malu pobedu ili preduzmete jedan od odlučujućih koraka ka postizanju svog cilja? Skrenite misli sa negativnog raspoloženja na neke sitne dnevne uspehe koji vas vode ka pobedi. Uradite nešto što će vas učiniti zadovoljnim. Na primer, ako vam je jedan od ciljeva da uživate na nekom egzotičnom putovanju, ono što odmah možete da uradite je da pozovete agenciju, pretražite moguće destinacije, porazgovarate sa prijateljima koji su posetili slična mesta…

 

Hvala

thank-youZastanite i na trenutak pomislite na sve ono što je divno u našem životu i na čemu treba da budemo zahvalni, pomislite na ljude i sve dobre stvari koji su deo vašeg zivota. Setite se svoje porodice, prijatelja, nekih dobrih saradnika sa posla. Bez obzira koliko je dan loš postoji puno lepših stvari na koje često ne mislimo i koji se podrazumevaju. Dobro je i postaviti fotografije voljenih ljudi ili uspomena sa putovanja kao podsetnik na lepši deo stvarnosti kojima se treba okrenuti i reći im: Hvala što ste tu!.

 

Organizujte akciju ili okupite tim

shaking-handsKad uradimo nešto dobro i sebi i drugima, osetićemo kako nam raspoloženje raste. Inicijativa koje pokreće i druge na akciju je dobar način da se napravi pozitivna atmosfera. Jedna od ideja je da organizujete tim da ide zajedno na pauzu ili na zajedničko piće posle posla gde će svako moći da se opusti i ispriča.

 

 

 

Udelite sebi kompliment

bodriti-sebeČestitajte sebi na nečemu! Tako se lepo osećamo kad dobijemo od nekoga kompliment pa zašto ga onda  ne bismo i sami sebi udelili. Ima toliko toga što je vredno u nama na čega treba da budemo ponosni. Ne moramo čekati da nam drugi skrenu pažnju na rođene talente i veštine.

 

 

 

Malo vežbanja

vezbePoznato je da fizička aktivnost poboljšava raspoloženje. Ako ste u mogućnosti, kad vam stvari krenu “nizbrdo” idite na neku rekreaciju ili trening.  Ako ne, rastegnite se u kancelariji, ili idite u brzu šetnju. Istraživanja pokazuju da je između 10 i 20 minuta vežbanja dovoljno da se poboljša opšte stanje i raspoloženje. Takođe, ako ste u mogućnosti, možete nekoliko puta duboko udahnuti i izdahnuti ili meditirati. Ove tehnike će vas opustiti, umiriti i prosto odvojiti od onoga što vas uznemirava.

 

Davanje

happy-peopleDivan je osecaj kad nam neko pomogne ili nam se nađe pri ruci kad smo u neprilici. Ali! Da li ste znali da je isto tako dobar osećaj davati podršku i pomagati drugima. Na primer, ako pritrčite kolegi koji je u strašnoj gužvi, osećaćete se bolje jer vas to odvraća od vaših negativnih emocija, a usput vam pruža zadovoljstvo davanja.

 

 

Minus i plus

pro-contraKoliko god dan išao nizbrdo, nije sve tako crno. Ima nešto I sivo. U tom kontekstu, dobro je sagledati ceo slučaj kroz minus i plus listu u kojoj ćemo razmotriti dobre i loše aspekte problema.

Zapišite sve negativne aspekte u tom danu i onda pogledajte šta je eventualna dobra strana toga što vam se desilo. Da li ste nešto naučili? Da ste došli do nekih uvida, saznanja o sebi koja će vam pomoći u budućnosti? Pisanje liste ima terapeutsko dejstvo i može da snizi nivo stresa. Čak, može da se desi da sagledate više pozitivnih nego negativnih aspekata koje ste naučili iz te situacije.

 

Vremenski okvir

time-machineBez obzira koliko je dan loš, malo je verovatno da će ovi događaji uticati na vaš život na duži rok. Razmotrimo ovo jednostavno ali važno pitanje: “Da li će mi ovaj problem značiti nešto za mesec dana? Za jednu godinu dana? Za pet godina?  U većini slučajeva , odgovor na ovo pitanje će biti: “NE”! Ovo stavljanje problema u drugi vremenski okvir može zaista pomoći da promenimo i stav i reakciju u pozitivnom pravcu.

 

Klijenti o nama

argeta-klijenti-logo

Naša saradnja sa M&I Systems, Co. Group traje od 2004. godine, od kada se Grand kafa pojavila na tržištu Bosne i Hercegovine. M&I Systems, Co. …

Više →