Prijavite se na naš E-bilten

5 koraka do željenog ishoda

Za kompleksna pitanja u svojoj karijeri i  velike izaove pred kojima možete da se nađete , ne postoji zamena za rad sa stručnjakom ili koučem.

Ipak, za neka manja pitanja, ako razumete pristup koji koriste koučevi u svom radu sa klijentima,  možete čak i sami sebi pomoći da dođete do željenog ishoda.

Evo pet koraka koja uspešni ljudi primenjuju svesno ili nesvesno kada se nađu pred izazovima na poslu ili u privatnom životu.

Korak 1. Znam šta želim

Uvek nam je lakše da definišemo ono što nas NE čini srećnim i što nam smeta, a što nas nužno vodi u negativna stanja. „Niko me ne shvata ozbiljno u timu“, „Imam višak kilograma, ne mogu da smršam“, „ Ovaj kolega me nervira“…

Ako želite da se stvari promene, otkrijte šta je to ŠTO ŽELITE i šta će vas zaista usrećiti. Na žalost, to je lako reći! Većina nas nas ne zna šta je to što želi, a samim tim ni pravi put ka tom željenom stanju. Neki od nas možda i imaju ideju šta bi bilo dobro za njih, ali  veoma nejasno i bez specifičnosti.

U svakom slučaju, ono što je korisno da uradite za sebe je da istražujte uzroke trenutnog stanja. Možete doći do neočekivanih  saznanja o sebi i onome što vas trenutno muči. (Npr. Možda vas ne shvataju dovoljno ozbiljno na poslu jer ste svojim ponašanjem uticali to – prihvatate se samo malih zadataka u timu i bežite od ozbiljnih zahvata koji bi mogli da pokažu vaš potencijal).

Kad ispitate moguće uzroke, definišite šta je vaš željeni ishod: „Ja sam fokusirana važne zadatke“, „Imam jasnu sliku šta treba da činim da izgledam vitkije“, „Ja sam opušten, cenim svoj rad i to vide svi oko mene“…

Korak 2. Pravilno postavite svoje ciljeve

U knjizi  „NLP u svakom uspehu mirođija“, autor Slavica Squire kaže da „Ko ima ciljeve, živi srećnije…i to još mnogo pre nego što ih ostvari“.

Znači, potrebno je da tačno znate šta hoćete, i da to fomulišete pozitivno. Cilj treba da bude vaš, a ne vaših roditelja, partnera i sl. Ostvarenje cilja ne sme da zavisi isključivo od drugih nego mora biti postravljen u okviru vaših mogućnosti. Takođe, važno je da što preciznije zamislite taj momenat kada cilj bude ostvaren i da ga smestite u konkretni vremenski okvir.

Korak 3. Pređite u akciju

Šta je potrebno da biste se bacili na konkretnu realizaciju? Razmislite:

  • Možda vam je potrebna neka dodatna obuka?
  • Ili neka stručna podrška, trenera, mentora?
  • Možda nešto treba da žrtvujete radi ostvarenja (poslepodnevni san)
  • Da li bi vam neke koristile tehnike relaksacije?

Svakako preduzmite nešto što će vas izvući iz zone konfora.

Kada ne biste imali strah od neuspeha, šta biste preduzeli još danas?

Korak 4. Be passionate

Razmišljajte o svom željenom ishodu.

Za to vreme, ponašajte se, zauzmite stav, dišite, razgovarajte…) na način na koji to inače radite kada ste sigurni u svoj uspeh. Prisećajte se svih situacija u kojima ste doživeli nešto posebno i bili zadovoljni sobom. Proživite ponovo taj osćaj kada ste bili uspešni i setite se šta ste tada videli, čuli i s tim u vezi osetili.

Korak 5. Budite uporni

Da li lako odustajete čim naiđete na prvu prepreku? Ako je tako, onda se treba podsetiti priče o Volt Dizniju. On je odbijen 302 puta pre nego što je dobio sredstva za njegov san o „najsrećnijem mestu na svetu“.

Dakle, pre nego što odlučite da li da nastavite ili odustanete, odlučite da li je vaš cilj vredan ostvarenja. Ako jeste, onda budite uporni i pratite naznake. Ako nije, vratite se na korak 1.

Klijenti o nama

argeta-klijenti-logo

Naša saradnja sa M&I Systems, Co. Group traje od 2004. godine, od kada se Grand kafa pojavila na tržištu Bosne i Hercegovine. M&I Systems, Co. …

Više →